Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в

...
 Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в
Коментари Харесай

Отбелязваме 143 ог гибелта на Христо Ботев

 Отбелязваме 143-годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 часа, в продължение на две минути, сирените, в цялата страна с пресечен писък ще оповестят отдаването на всенародна респект към паметта на Ботев и на починалите за свободата на България, предава Българското национално радио.
При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни транспортни средства, като се изключи влаковете, би трябвало да спрат придвижването си и останат на място.

Денят ще бъде маркиран с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други начинания в цялата страна. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се организира всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината ще бъде маркирана с митинг-поклонение. По традиция с военна гала от Националния  музей „ Христо Ботев ” ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - бунтовник ще бъдат поднесени венци и цветя.

След 41 години във Велико Търново още веднъж има монумент на поета и революционера Христо Ботев. Той ще бъде публично открит през днешния ден в 12 часа. Бюстът е подаяние от Националния боен университет и е подложен върху двуметров мраморен фундамент в центъра на града.

Търново е първият град, в който 2 юни е празнуван като Ден на Христо Ботев и на починалите за свободата на България. Пред обществеността още веднъж е показан бюстът на Ботев, който е бил подложен на входа на арката на генералите при започване на 50-те години на предишния век, когато в остарялата столица е била ситуирана школата за запасни офицери „ Хр. Ботев “.  След 1978 година, когато военното учебно заведение е преместено в сегашния си корпус,  паметникът е демонтиран и съхраняван от военните.

Тържествената гала в София пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина стартира в 11:30 ч.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР